Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση- Ενημέρωση Αντιδημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων Καστού Λευκάδας

Ανακοίνωση σχετικά με περιστατικό στο λιμάνι.  Προς ενημέρωση των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Καστού Δήμου Λευκάδας καθώς και των αρμοδίων υπηρεσιών σχετικά με το συμβάν της 29ης Ιουλίου 2011 για την μη ομαλή προσέγγιση του πλοίου της γραμμής ΚΑΣΤΟΥ-ΜΥΤΙΚΑ «ΧΑΝΙΑ Ι» και την επί ώρες ταλαιπωρία των επιβατών σας γνωστοποιούμε ότι:
Στο λιμάνι της νήσου Καστού δεν υπάρχει νόμιμη οριοθετημένη θέση για το εκάστοτε πλοίο της γραμμής από τις λιμενικές αρχές. Τα τελευταία 12-13 χρόνια τα πλοία της γραμμής χρησιμοποιούν για να πλευρίζουν στο λιμάνι το χώρο που εκτείνεται από το σημείο «μπούκα μικρού λιμανιού» και σε μήκος 65 περίπου μέτρων προς τον εξωτερικό λιμενοβραχίονα (ανάλογα την ημέρα, τον καιρό και αν βρίσκονται εκεί άλλα ελλιμενισμένα σκάφη).
Στο χώρο αυτό πλεύριζαν κατά καιρούς τα επιβατικά πλοία «ΚΑΣΤΟΣ», «ΔΑΦΝΗ», «ΙΩΑΝΝΑ», «ΧΑΝΙΑ Ι», «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΞΠΡΕΣ», καθώς και μεγαλύτερου βυθίσματος τουριστικά σκάφη χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω βάθους.
Ακόμα και τους θερινούς μήνες και ημέρες που το λιμάνι είναι πλήρες από τουριστικά σκάφη και παρ΄όλο που υπήρχε δυσκολία, πάντοτε το πλοίο της γραμμής είχε αρκετό χώρο να πλευρίσει. Σαν παράδειγμα σας αναφέρουμε την ημέρα της ιεροπανήγυρης του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ στο σημείο ευρίσκονταν 3 (τρία) τουλάχιστον επιβατικά σκάφη και ακόμα υπήρχε ταυτόχρονη πλεύριση ενός σκάφους δίπλα σε άλλο. Ακόμα, το πλοίο «ΧΑΝΙΑ Ι» πάντοτε κατά το δρομολόγιο ΚΑΣΤΟΥ- ΚΑΛΑΜΟΥ- ΜΥΤΙΚΑ εις το λιμάνι του Καλάμου έπεφτε δίπλα σε άλλο σκάφος για την μετεπιβίβαση των επιβατών. 
Σαν Δημοτική Κοινότητα θα ζητήσουμε επίσημα με απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Καστού από τις λιμενικές αρχές να οριοθετήσουν συγκεκριμένη θέση στο λιμάνι για το εκάστοτε πλοίο της γραμμής ΚΑΣΤΟΣ- ΜΥΤΙΚΑΣ αλλά και επίσης συγκεκριμένη θέση για την ξεχωριστή ακτοπλοϊκή γραμμή ΚΑΣΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ που σύντομα θα αρχίσει.
Ωφειλε ο  πλοίαρχος του «ΧΑΝΙΑ Ι» να γνωρίζει ότι υπήρχε χώρος 65 περίπου μέτρων όπου μπορούσε να πλαγιοδετήσει και αν δεν γνώριζε ας  ρώταγε.Εν τέλει ώφειλε να σεβαστεί τους επιβάτες και να βρει τρόπο να τους αποβιβάσει.Η πράξη του αυτή έδειξε έλλειψη επαγγελματισμού και ναυτοσύνης ταλαιπώρησε  και «κράτησε σε ομηρία» επι τρεις και πλέον ώρες τους επιβάτες του πλοίου δημιουργώντας το πρωτοφανές αυτό συμβάν που αμαύρωσε την εικόνα του νησιού μας και το δυσφήμισε ανεπανόρθωτα, με το αιτιολογικό ότι το σκάφος «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΞΠΡΕΣ» που ελλιμενίζεται στον Καστό καταλάμβανε την θέση του.Για το παρόν κείμενο ενημερώθηκαν και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των σύμβούλων,Χριστόφορου Δρίζη,Ιωάννη Φ Γιαννούτσου,Σπυριδούλας Γιαννούτσου,Χριστιάνας Στάμου.        ο Αντιδήμαρχος Φ.Σώλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Νήσος Καστός

Καστός. Ένας μικρός υπέροχος κόσμος (κλικ φώτο)