Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Συμπαράσταση της «Κίνησης Πολιτών Ξηρομέρου» στον αγώνα των κατοίκων Καλάμου-Καστού.

Από καιρό χτυπάμε καμπανάκι: 
Το ειδικό χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής NATURA των Εχινάδων, η έλλειψη χωροθέτησης δραστηριοτήτων, η ανυπαρξία συνολικού αναπτυξιακού μοντέλου, καθώς και οι τοπικές πολιτικές της διαπλοκής με τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα, οδηγούν:
  1. Στην υπερσυγκέντρωση τεράστιων ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου και των όμορων Δήμων, δηλαδή στη δημιουργία θαλάσσιων ΒΙ.ΠΕ. 
  2. Στην καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό, την παράκτια αλιεία και τις λοιπές παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής. 
  3. Τη συρρίκνωση των μικρών οικογενειακών μονάδων και την απόλυτη κυριαρχία των δύο- τριών μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών εταιριών. 
  4. Την ανεξέλεγκτη διόγκωση των ήδη υφιστάμενων μονάδων. 
Όλες οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές, όχι απλώς αδιαφόρησαν για το πρόβλημα, αλλά ανέπτυξαν «παρά φύσει» σχέσεις με τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ιχθυοκαλλιεργειών, η δραστηριότητα των οποίων έχει ξεπεράσει το όριο της επιχειρηματικότητας, λειτουργώντας ως παραμάγαζα πολιτικής διαπλοκής με την αγαστή συμπαράσταση της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών παραγόντων του Δήμου Ξηρομέρου.
Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας, αλλά θα αντισταθούμε στη διαπλοκή, το σκοτεινό εργασιακό καθεστώς και την ανεξέλεγκτη επιβολή των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών της θάλασσας ενάντια στις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. 
Η μεταφορά μονάδων από την Οξειά στον Κάλαμο είναι πολλαπλό περιβαλλοντικό, οικονομικό, και αναπτυξιακό έγκλημα, θα αντισταθούμε σ΄ αυτό και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων Καλάμου και Μύτικα.
Προτείνουμε ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της περιοχής στο Μύτικα για τη μεθόδευση του αγώνα. Εφόσον (ως γνωστόν) η δημοτική αρχή του Ξηρομέρου είναι από τις ελάχιστες πανελλαδικά που δεν έχουν υπογράψει την προσφυγή των 120 Δήμων ενάντια στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, αυτό μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. 
Ζητάμε:
- την απόσυρση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες
- την άμεση απομάκρυνση όλων των μονάδων από τον Κάλαμο
- τη χωροθέτηση και οριοθέτηση των μονάδων με συνεργασία των όμορων Δήμων
- τον αυστηρό έλεγχο των μονάδων από μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων.
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ              ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Νήσος Καστός

Καστός. Ένας μικρός υπέροχος κόσμος (κλικ φώτο)