Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση επιτροπών αγώνα κατοίκων, Δ.Ε. Αλυζίας Δήμου Ξηρομέρου και Καλάμου και Καστού Δήμου Λευκάδας. Στέλνουμε όλοι e-mails στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ως γνωστό αυτήν την χρονική στιγμή τρέχει η ανοικτή διαβούλευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με το χωροταξικό της Περιφέρειας, με προθεσμία κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων μέχρι την Παρασκευή 10.1.2014. Δεν νοείται για ένα τόσο σημαντικό θέμα να μην υπάρξει συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην υπό εξέλιξη συζήτηση, είτε σε επίπεδο Δήμου Ξηρομέρου και Δήμου Λευκάδας, είτε σε επίπεδο φορέων αλλά και μεμονωμένων δημοτών που γνωρίζουν αυτά τα θέματα πολύ καλά, αλλά και απλών πολιτών που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους.....
Το να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και να διαμαρτυρόμαστε, όταν άλλοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, όπως στην περίπτωση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά όταν εμείς έχουμε την ευκαιρία να προτείνουμε κάτι και να διαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου μας, να σφυρίζουμε αδιάφορα, αυτό απλά ονομάζεται βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.
Σαν επιτροπές αγώνα προτείνουμε σε καθένα κάτοικο-επισκέπτη της περιοχής να συμμετέχει στην ανοικτή διαβούλευση για το χωροταξικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στέλνοντας σε ένα από τα e-mails που θα σας πούμε, το παρακάτω κείμενο.
Περιμένουμε ιδιαίτερα από την νεολαία του τόπου μας, στην οποία αυτή ανήκει κυρίως το μέλλον, να είναι πρωτοπόρα σε αυτή την κίνηση-διαμαρτυρία γι αυτούς που αποφάσισαν να γεμίσουν τον τόπο μας από άκρη σε άκρη με μονάδες ιχθυοτροφείων και να καταστρέψουν το όμορφο μέρος μας και τον τουρισμό. Μπορούμε όλοι από την άνεση του σπιτιού μας να κάνουμε αυτήν την απλή κίνηση, αντιγραφή επικόληση το παρακάτω κείμενο και να στείλουμε ένα e-mail για να βοηθήσουμε τον τόπο μας, και πιστέψτε μας βοηθά. Ήδη το πρόβλημα μας έφτασε εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις και αρχίζουν κάποιοι να λαμβάνουν υπ’ όψη τους αυτά που τους λέμε.
Τα e-mails που μπορείτε να αποστείλετε το κείμενο είναι:
Οι επιτροπές αγώνα
κατοίκων Δ.Ε. Αλυζίας Δήμου Ξηρομέρου και
κατοίκων Καλάμου και Καστού Δήμου Λευκάδας.
Το θέμα του e-mail που θα στείλετε θα είναι:
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Το κείμενο του e-mail που θα στείλετε θα είναι:
Κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Με την ΚΥΑ 31722/4.11.2011 (ΚΥΑ ιχθυοκαλλιεργειών), μία από τις ζώνες Π.Ο.Α.Υ. που δημιουργούνται είναι και η ζώνη Α3, η οποία μέρος της περιλαμβάνει την παράκτια περιοχή που ξεκινά από Αστακό μέχρι Μύτικα και ακόμα παραπέρα προς Πάλαιρο μέχρι το Μαραθάκι. Επίσης στην ζώνη Α3 περιλαμβάνεται ο Κάλαμος, ο Καστός μαζί με την νήσο Φερμίκουλα και Άτοκο. Πραγματικά δεν ξέρουμε ποιος χωροτάκτης και με ποια στοιχεία προχώρησε σε αυτή την χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών στην συγκεκριμένη περιοχή. Πάντως είμαστε σίγουροι ότι αποκλείεται αυτός ο άνθρωπος να έχει επισκεφτεί την περιοχή μας, γιατί αν το έχει κάνει αυτό, τότε ή τρελός ή μιζαρισμένος είναι (που είναι και στην επικαιρότητα αυτή η λέξη τελευταία) για να χωροθετήσει με αυτόν τον τρόπο!!! Για εμάς που ζούμε εδώ, είτε απλά επιλέγουμε να κάνουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, βλέπουμε ένα έγκλημα οικολογικό και οικονομικό να πάει να συντελεστεί. Μα εδώ έχει τουρισμό… Μα εδώ είναι Natura 2000…. Μα εδώ υπάρχουν παραθεριστικές κατοικίες…. Μα εδώ υπάρχει ιστιοπλοϊκός τουρισμός… Μα εδώ υπάρχουν μελέτες για ανάπτυξη τουριστικής παραθεριστικής κατοικίας και επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα…
Στην σελίδα 32-33 της ΚΥΑ 67659/9.12.2013 (το νέο χωροταξικό τουρισμού), αναφέρεται στον τουρισμό με σκάφη αναψυχής. Μία από τις ζώνες τουρισμού με σκάφη αναψυχής είναι η Ζ.Ν.Α. 9 με κέντρο την μαρίνα Λευκάδας. Ξέρετε πόσα ιστιοπλοϊκά σκάφη (τα μηχανοκίνητα έξω) διακινήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή Καλάμου-Καστού-Μύτικα το 2011, που ήταν από τις χειρότερες χρονιές, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της μαρίνας Λευκάδας; 4800 σκάφη… Το ξέρετε ότι το καλοκαίρι η συγκεκριμένη περιοχή της παραλιακής διαδρομής Αστακός-Μύτικας-Πάλαιρος μαζί με τα νησιά Κάλαμο και Καστό, η οποία είναι ενιαία τουριστικά με Μεγανήσι και Λευκάδα, γεμίζει με κάθε μεγέθους μηχανοκίνητα σκάφη, με τα σούπερ γιοτ κάθε καλοκαίρι να αποτελούν αξιοθέατο αγκυροβολώντας στον Καστό, στον Κάλαμο, στην Επισκοπή Καλάμου και στον Μύτικα;
Στην σελίδα 45 της ΚΥΑ 67659/9.12.2013 (το νέο χωροταξικό τουρισμού), αναφέρει στην ενότητα «Επίλυση συγκρούσεων με άλλες χρήσεις - Τουρισμός - Υδατοκαλλιέργειες» επί λέξη: «Η χωροθέτηση νέων μονάδων υδατοκαλλιεργειών στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες τουριστικά γενικά δεν ενθαρρύνεται. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να επιτρέπονται, εφόσον διασφαλίζεται τεκμηριωμένα ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν αρνητικών συνεπειών για τον τουρισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις.»
Αντί αυτού, του κατ’ εξαίρεση δηλαδή, εσείς δημιουργείται στην περιοχή μας την μεγαλύτερη Π.Ο.Α.Υ. ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει δεκάδες γιγαντιαίες μονάδες των 100 στρεμμάτων εκάστη!!! Εξαφανίζεται κυριολεκτικά τον υπάρχοντα τουρισμό της περιοχής μας, και πολύ περισσότερο το εξαιρετικό του μέλλον που όλοι όσοι επισκέπτονται την περιοχή ομολογούν!!! Αυτή η περιοχή έχει πάρα πολλά να δώσει στο μέλλον στον νούμερο ένα κλάδο της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός.
Κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουμε τίποτα εναντίον του πρωτογενούς τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών. Έχει το δικαίωμα και αυτός ο τομέας να αναπτυχθεί απρόσκοπτα και επιβάλλεται να χωροθετηθεί αυτή η δραστηριότητα. Αυτό που εμείς ζητάμε είναι κάτι πολύ απλό. Να γίνει χωροθέτηση τους εκεί που δεν υπάρχει τουριστικό προϊόν. Δόξα το Θεό η χώρα μας είναι προνομιούχα, μιας και διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμών στην Ευρώπη.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, από τον Αστακό και κάτω (Νότια στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζώνης Α3), ο θαλάσσιος χώρος επαρκεί για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Κόψτε το μικρό Βόρειο τμήμα της ζώνης Α3. Το Νότιο κομμάτι που είναι και το μεγαλύτερο επαρκεί. Καμία νέα ιχθυοκαλλιέργεια και επέκταση υπάρχουσας στην παραλιακή διαδρομή από Αστακό προς Μύτικα και σε Κάλαμο και Καστό.
Εμείς οι κάτοικοι είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτό το έγκλημα, δηλαδή να μετατραπεί η πανέμορφη περιοχή μας σε βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιεργειών. Θα προασπίσουμε τα ιστορικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από την παρουσία των προγόνων μας, εμάς των ιδίων αλλά και των παιδιών μας στην περιοχή. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλους τους νόμιμους τρόπους να κρατήσουμε τον τόπο μας στην τροχιά της τουριστικής ανάπτυξης.
Ήδη υπάρχουν συλλογές υπογραφών ηλεκτρονικά, 2326 τον αριθμό μέχρι τώρα, από τις δύο επιτροπές αγώνα, των κατοίκων της Δ.Ε. Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου και των κατοίκων του Καλάμου και του Καστού του Δήμου Λευκάδας. Δείτε τα τρία link των ηλεκτρονικών υπογραφών και προσέξτε ειδικά τα σχόλια των αλλοδαπών επισκεπτών της περιοχής μας για να καταλάβετε τι έγκλημα πάει να συντελεστεί.
Επίσης οι δύο επιτροπές αγώνα έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές χειρόγραφα σε σχετικά έντυπα. Σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε και ελπίζουμε να λάβετε υπ’ όψη σας τις θέσεις μας. Επίσης θα σας προτρέψουμε να επισκεφτείτε και να γνωρίσετε από κοντά την περιοχή, γιατί τα χαρτιά δεν μπορούν ποτέ να αποτυπώσουν τα δεδομένα μιας περιοχής καλύτερα από μία επί τόπου επίσκεψη.                             ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Νήσος Καστός

Καστός. Ένας μικρός υπέροχος κόσμος (κλικ φώτο)