Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση-καταγγελία Δημοτικής Κοινότητας Καστού για υδατοκαλλιέργιες


Ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Κοινότητας Καστού κ.Φώτιος Σώλος, εισηγούμενος το θέμα που αφορά την απόφαση ΥΠΕΚΑ και γνωμοδότηση της Περιφέρειας, σχετικά με το χωροταξικό υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή Καστού-Καλάμου ,διάβασε στο συμβούλιο την εισήγηση του και συγκεκριμένα ζήτησε την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου να ανακληθεί η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου με ψήφιση του παρακάτω κειμένου διαμαρτυρία το οποίο έχει ως εξής:
<<Ο Αντιδήμαρχος Καλάμου και Καστού , ο Πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καστού με σύμφωνη γνώμη όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την κατηγορηματική αντίθεση μας στην απόφαση ΥΠΕΚΑ ,ύστερα από γνωμοδότηση της Περιφέρειας για την θεσμοθέτηση ειδικού χωροταξικού πλαισίου για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών στη περιοχή μας , αφού συμπεριλαμβάνει σε αυτό τμήματα του Καλάμου και του Καστού για τους εξής συγκεκριμένους και σαφείς λόγους:
1.) Η ανωτέρω απόφαση ελήφθη χωρίς να ερωτηθούν οι κάτοικοι των δυο νησιών , οι σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων, εγώ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο ίδιος ο Δήμαρχος .Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
2.) Στην κοντινή Αιτωλοακαρνανία και στις Εχινάδες νήσους λειτουργούν 25 χρόνια και πλέον στην ίδια θέση αμετακίνητο πλήθος μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας , όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία παράγεται πάνω από το 10% της Πανελλήνιας παραγωγής ιχθύων από ιχθυοκαλλιέργειες .Ήδη η περιοχή μας είναι επιβαρημένη.
Αν αυξηθεί η παραγωγή η κλειστή θάλασσα μας θα μετατραπεί σε βούρκο Επιπλέον στη ΝΔ ακτή του Καλάμου ,θέση ΄΄Βαθύ Λιμάνι΄΄ εδώ και είκοσι χρόνια υπάρχει μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας .Επιφυλασσόμαστε να ζητήσουμε έλεγχο αν η συγκεκριμένη μονάδα τηρεί τα ανώτατα όρια παραγωγής που προβλέπονται καθώς επίσης και τους περιβαλλοντικούς όρους.
3.) Το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας, το σπάνιο πευκοδάσος του Καλάμου που εκτείνεται μέχρι την θάλασσα , οι όμορφες ακρογιαλιές του Καστού με τους ελαιώνες είναι κατά γενική ομολογία περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και μοναδικός πόλος έλξης του θαλασσίου τουρισμού.
 Χιλιάδες μικρά και μεγάλα σκάφη διασχίζουν την θάλασσα μας, θαυμάζουν τις ομορφιές μας , ελλιμενίζονται στα λιμάνια μας και αγκυροβολούν στις ακτές μας.
Η οικονομία των νησιών μας και η παραμονή του ντόπιου πληθυσμού σε αυτά στηρίζονται στα μέγιστα σε αυτό τον τουρισμό .
Μικρές επιχειρήσεις (καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια) δραστηριοποιούνται στα νησιά μας με αυξητική τάση και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Περαιτέρω ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην οικονομία μας , θα επιφέρει πληθυσμιακό μαρασμό και θα καταλήξει στην ερήμωση των νησιών μας.
Αν τα οχτώ υπουργεία (ΚΥΑ) πάρουν απόφαση να χωροθετήσουν στην περιοχή μας επέκταση των υφιστάμενων υδατοκαλλιεργειών θα είναι για εμάς ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Καλούμε τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Βερύκιο , τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ.Μαλακάση ,την Αντιπεριφερειάρχη Μικρών Νήσων κα Σαρδελή και όλους του Περιφερειακούς Συμβούλους να διορθώσουν το λάθος τους ,να ανακαλέσουν την γνωμοδότηση τους και να συνταχθούν μαζί μας.
Εμείς γνωρίζουμε τον τόπο μας και έπρεπε να ερωτηθούμε Καλαμισάνοι και Καστιώτες είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.
Καλούμε το ΥΠΕΚΑ να λάβει σοβαρά υπόψη του την διαμαρτυρία μας και να εξαιρέσει από το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών τα όμορφα νησιά μας Κάλαμο και Καστό , καθώς η κλειστή θάλασσα που τα περιβάλει όπως αναφέρουμε πιο πάνω είναι ήδη επιβαρημένη.
Συντασσόμαστε τέλος με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε>>.      
Αποφασίστηκε ομόφωνα
από το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καστού τα εξής:
   
1)    Καταδικάζει την ενέργεια των κ.κ. Αντιπεριφεριαρχών Ιονίων Νήσων και της Δ/νσης Αλιείας Λευκάδας που γνωμοδότησαν λανθασμένα για τον Καστό και Κάλαμο χωρίς να ενημερωθεί και ερωτηθεί κανένας.

2)    Συντάσσονται με την ομόφωνη απόφαση των κατοίκων των νησιών Καστός και Κάλαμος ενάντια στην δημιουργία - ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στη περιοχή μας.

3)    Να σταματήσει η λειτουργία της ήδη υπάρχουσας ιχθυοκαλλιέργειας στον Κάλαμο.

4)    Ζητείτε από το Δήμο Λευκάδας και από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ανωτέρω θέμα.
5)    Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη , τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου , τους αρχηγούς των παρατάξεων και γενικά όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους να επαναφέρουν το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να διορθώσουν την άδικη απόφαση ,η οποία ελήφθη ερήμην και εις βάρος των νησιών Καστός - Κάλαμος , αγνοώντας τη μεγάλη τουριστική διέλευση σκαφών από τα λιμάνια και των δυο νησιών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα νησιά Καστός, Κάλαμος είναι ήσσονος σημασίας με τα λιμάνια του Μεγανησίου Λευκάδας δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνονται στον εβδομαδιαίο κύκλο ιστιοπλοϊκών διαδρομών.

6)    Στηρίζουμε την ενέργεια του Δημάρχου Λευκάδας που συντάσσεται με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ και τον εξουσιοδοτούμε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για τον Καστό.

7)    Τέλος θα θέλαμε να θυμίσουμε σε όλους τους φορείς ανεξαιρέτως ότι ο Καστός και ο Κάλαμος ανήκουν στο Νομό Λευκάδας και στο Καλλικρατικό Δήμο Λευκάδας.

Το παρόν να κοινοποιηθεί στους κ.κ Περιφερειακούς Συμβούλους και στον κ. Βουλευτή.     

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 14/2011

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Νήσος Καστός

Καστός. Ένας μικρός υπέροχος κόσμος (κλικ φώτο)